بتن فوق سبك ماده اي با تركيبات جديد و فوق العاده سبك است كه با توجه به مصالح مصرف شده در آن مقاومت خوبي از خود نشان مي دهد و در واقع نوعي از بتن است که در آن به جای سنگدانه ها از کف پایدار برای حجم دادن به بتن استفاده می شود. در اين بتن همانند بتن هاي معمولي از شن و ماسه استفاده نمي شود وکف پایدار به جای شن و ماسه و سنگدانه ها استفاده می شود و عدم وجود شن و ماسه باعث سبك شدن و همگن شدن ساختار بتن می گردد. ساختار اين بتن متخلخل بوده که همين باعث سبك شدن بتن و كاهش بار مرده حاصل از آن در ساختمان مي شود و از طرفي حباب هاي محبوس موجود در بتن عامل عايق شدن در برابر صدا، گرما و سرما مي گردد. تركيبات اين بتن به گونه اي انتخاب شده كه بيشتر نقش پر كننده و عایق بودن را دارد و مزيت هاي بسيار بالايي نسبت به پلي استايرن و سفال داشته و به علت كوتاه شدن پروسه ساخت اصل سرمايه در كمترين زمان باز مي گردد. مواد تشکیل دهنده بتن فوق سبک عبارت است از آب، فوم شیمیایی یا پروتئينه، سيمان تيپ2 ، الیاف پروپلین، سيليس و مواد افزودني ديگر كه بسته به نياز مصرف توليد، جهت رسيدن به دانسيته و مقاومت لازم در پروسه ساخت اضافه مي گردد.
در اين مقاله سعي شده است كه اثر درصد هاي مختلف ميكروسيليس، الیاف پروپلین، الياف پشم سرباره، دوده سيليس و ماده کفزا بر مقاومت فشاري و دانسيته حجمي اين نوع بتن مورد بررسي و مقايسه قرار گيرد تا حدي كه بتوان آن را با بلوك هاي پلي استايرن ديواري و كف قابل قياس كرد كه البته نتايج بدست آمده نشان دهنده بتني فوق سبك و مقاوم و دور از تصور مي باشد.
بطور كلي تحقيقات اوليه مربوط به بتن هاي هوادار كه تحت اتوكلاو قرار مي گيرند توسط كشور سوئد صورت گرفت و در سال 1930 به صورت تجاري توليد گرديد. اين محصول كه از نظر مقاومتي داراي رده بندي بين 2 تا 7 مگاپاسكال است، با توجه به نوع كاربرد و سفارش داده شده داراي مقاومت و وزن مخصوص مناسب مي باشد و كاربرد آن در پانل هاي سقف و كف، ديوارهاي باربر و غير باربر و بلوكهاي با ابعاد و مقاومت هاي مختلف مي باشد.
فواید فوم بتن :
از فوايد بتن سبک مي توان به سبک بودن، سرعت اجرای بالا، غير قابل اشتعال بودن و مقاوم در برابر آتش، عايق صوت ، رطوبت و حرارت، قابل حمل و مقاوم در برابر حشرات موذي و مقاومت فشاری مطلوب اشاره كرد. تركيبات اين بتن شامل آب، سیمان، مواد کف زا (فوم مایع)، مصالح سيليسي، پودر نرم آلومینیوم، آهك و افزودني هاي ديگر مي باشد. بر اثر واکنش شیمیایی این مواد حبابهایی از هیدروژن داخل بتن تولید میشود و بتن حجم مییابد و چون در حين ساخت، حبابهاي بسيار ريزي در بتن توليد مي شود به آن “بتن گازي” نيز گفته مي شود.